Over Chantal Spruit

Chantal Spruit.png

Al minimaal 50 jaar lang is de invloed van de mens op het klimaat bekend. Toch gebeurt er maar langzaam wat. Al heel mijn leven vraag ik me af hoe het komt dat onze aandacht naar randzaken gaat, en niet naar zoiets belangrijks als duurzaamheid. Er wordt veel gepraat over duurzaamheid in de vorm van LED-verlichting of bomen planten. Maar niet over duurzaamheid als integraal en strategisch bedrijfsmiddel. Vanaf het moment dat ik hier meer over ging nadenken, liet het idee mij niet meer los: ik moet hier iets aan doen!

Van jongs af aan rolden mijn studies in hospitality en facility management altijd al deze kant op. Toen ik klaar was met mijn bachelor, besloot ik er volledig voor te gaan en ging ik in Zweden de master Strategic Leadership towards Sustainability doen.

Voordat ik deze opleiding volgde, had ik altijd het typische ‘succesbeeld’ voor ogen: het volgen van een goede opleiding, het krijgen van een goede baan, het vinden van een partner, het kopen van een huis, etc. Deze goede baan moest dan uiteraard ook in een leidinggevende functie zijn bij een toonaangevend bedrijf. Tijdens de master werd ervan uitgegaan dat je je niet in kan zetten als verduurzamer, als je niet weet wie je bent, wat je kan en waar je naar toe wilt. Verandering begint bij jezelf. Ik heb daarom veel aan zelfreflectie gedaan waardoor ik mijzelf beter heb leren kennen en meer mezelf ben geworden. Ik leerde dat niet alles draait om ‘succesvol’ zijn en een goede baan hebben.

Vanuit deze gedachte en zoekende naar een duurzamere woonwijze, kwam na de master het plan om in een camper te gaan wonen. Daarom moest mijn werk daarbij aansluiten en volledig online uitgevoerd kunnen worden. Ik dacht ‘dat moet makkelijk lukken’. Ik zie namelijk altijd mogelijkheden en kansen. De praktijk bleek ontzettend weerbarstig: potentiële werkgevers zagen pre-corona nog te weinig mogelijkheden in online werk. Toch was ik ervan overtuigd dat er genoeg mogelijkheden zijn om online mensen te helpen. Daarom startte ik in maart 2020 mijn bedrijf vanuit mijn camper.

Bedrijfsvoering verduurzamen is wat ik het liefste doe. Dit is een containerbegrip en daarom heb ik hierover wat meer uitleg gegeven in dit artikel. Ik ben opgeleid in het Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO). Binnen dit raamwerk vallen verschillende theorieën, modellen en concepten die ik toepas in mijn werk. Zo helpt systeemdenken mij om het grote plaatje in kaart te brengen en gebruik ik de ABCD-methodiek om tot een strategisch actieplan te komen. Daarbij heb ik middels dit raamwerk verschillende tools in mijn gereedschapskist om in te zetten bij de uitvoering van dit actieplan.

Ik werk graag binnen het MKB omdat daar het snelst de effecten zichtbaar zijn als het gaat over duurzaamheid. Deze organisaties zijn vaak dynamisch en jong van geest. Mijn ideale klanten weten dat er iets met duurzaamheid moet gebeuren, maar vinden het lastig waar te beginnen of weten niet hoe deze verandering aan te gaan. Verduurzamen klinkt voor hen vaak als een zware opgave, wat veel tijd, geld en energie kost. Toch is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan.

Ik ben namelijk van mening dat duurzaamheid een onderdeel is van je identiteit en imago. Voornamelijk de jongere generaties zijn steeds vaker op zoek naar een baan met betekenis, en zoeken een organisatie met een duidelijke identiteit. Tegelijkertijd kan duurzaamheid een bijdrage leveren aan je imago naar potentiële klanten en de markt. Zo zie ik duurzaamheid als strategisch onderdeel van een organisatie en wordt duurzaamheid de logische keuze.